Het leven gaat verder Hans Keilson

Het leven gaat verder

Albrecht woont begin jaren twintig met zijn ouders in een Duitse provinciestad. Hij gaat naar het gymnasium, houdt ervan om de natuur in te gaan en voert lange gesprekken met zijn ongelukkige vriend Fritz, die niet meer naar school wil. De grote economische crisis van die jaren laat zich ook in het stadje voelen. Zijn vader, die een kleine kledingzaak heeft, weet het hoofd maar nauwelijks boven water te houden.

Als Albrecht na zijn eindexamen in Berlijn gaat studeren, komt hij in een turbulente wereldstad terecht, waar stakingen en demonstraties aan de orde van de dag zijn. Om in zijn onderhoud te kunnen voorzien gaat Albrecht in een orkestje spelen. Maar overleven is niet zijn enige uitdaging; Albrecht moet in deze verwarrende tijden ook zijn levensbestemming zien te vinden in het besef dat afzijdig blijven onaanvaardbaar is.

HET LEVEN GAAT VERDER is de schitterende ontwikkelingsroman waarmee de inmiddels wereldberoemde schrijver en psychiater Hans Keilson in 1933 debuteerde. De roman geeft niet alleen een fascinerend beeld van het alledaagse leven in de Weimar-republiek, maar kenmerkt zich tevens door het enorme psychologische inlevingsvermogen van de schrijver, zoals dat in al zijn werk naar voren komt.

Das Leben geht weiter. Roman – 1933

Uitgaven

– Das Leben geht weiter. Roman von – . Berlin: S. Fischer Verlag, 1933 (erste bis dritte Auflage).

Heruitgaven in 1984 (mit einem Nachwort das Hans Keilson für diese Neuauflage seines Romans 1984 verfasst hat), 1995, 2005 (in Werke in zwei Bänden), 2009 (in Sämtliche Romane und Erzählungen) en 2011.

Vertalingen

– Het leven gaat verder. Roman. – vertaling [Duits – Nederlands] Frank Schuitemaker. Amsterdam: Van Gennep, s.a. [2011].

– Het leven gaat verder. – vertaling [Duits – Nederlands] door Frank Schuitemaker. – Breda: World Editions, 2015. (Colibri-bibliotheek; 55).

Deze roman werd ook in het Engels vertaald.

Recensies

– Arnon Grunberg: ‘De onmacht van mannen’. In: NRC Handelsblad 31 maart 2011.

[over In de ban van de tegenstander – Komedie in mineur – Daar staat mijn huis – Het leven gaat verder].

– Wil Rouleaux: ‘Voor Hitler de macht greep’. In: Trouw 9 april 2011.

– Ranne Hovius: ‘Onder de rookwolken van de vernietiging’. In: de Volkskrant 28 mei 2011.