Komedie in mineur - Hans Keilson
Komödie in moll Hans Keilson

Komedie in mineur

Wim en Marie zien het als een menselijke plicht een onderduiker in huis te nemen. Het jonge echtpaar heeft de bovenverdieping van hun nette woning in een provinciestadje opengesteld voor de Joodse Nico. Ondanks de gespannen situatie zijn er momenten van huiselijk geluk en saamhorigheid. Tot Nico na een kort ziekbed onverwachts overlijdt. Wat moeten ze nu met zijn lichaam? Voor Wim en Marie breekt een angstige tijd aan, waarin ze erachter komen wat de aanwezigheid van Nico in hun leven teweeg heeft gebracht.

‘Daar zijn ze weer,’ zei de dokter plotseling en hij richtte zich op. Even plotseling was het brommen van naderende vliegtuigen de stilte van de sterfkamer binnengeslopen. Hij keek op naar het plafond, kneep zijn ogen halfdicht en luisterde. Alsof ergens in huis een kleine dynamo begon te lopen en snel op toeren kwam, zo werd de lage dreun van naderende nachteskaders steeds sterker.

Komödie in Moll. Erzählung – 1947

Uitgaven

– Komödie in moll. [Erzählung]. – Amsterdam: Querido Verlag N.V., 1947.

Heruitgaven in 1988, 1995, 2005 (in Werke in zwei Bänden), 2009 (in Sämtliche Romane und Erzählungen), 2010 en 2011 als Hörbuch op CD..

Vertalingen

Comedie in Mineur. – ‘geautoriseerde vertaling’ [Duits – Nederlands] ‘van Mevrouw H. Sanders’. – Bussum: Uitgeverij Phoenix (Gebroeders E. & M. Cohen), 1947.

– Komedie in mineur. – vertaling [Duits – Nederlands] H. Sanders, volledig herzien door Frank Schuitemaker. – Amsterdam: Van Gennep, 2010.

Verder werd deze novelle vertaald in het Baskisch, Deens, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Italiaans, Koreaans, Noors, Portugees en Spaans.

Recensies

– Ranne Hovius: ‘Onderduiker sterft’. In: de Volkskrant 11 december 2010.

– Alle Lansu: ‘De beklemming van de onderduik’. In: Het Parool 22 december 2010.

– Arnon Grunberg: ‘De onmacht van mannen’. In: NRC Handelsblad 31 maart 2011.

[over In de ban van de tegenstander – Komedie in mineur – Daar staat mijn huis – Het leven gaat verder].

– Maria Vlaar: ‘Wraak en haat zijn niet de geëigende figuren’. In: De Groene Amsterdammer 21 april 2011.