Liever Holland dan heimwe Hans Keilsoone

Liever Holland dan heimwee

Hans Keilson heeft in zijn lange leven veel meegemaakt, daar ook veel over nagedacht en geschreven. Deze keuze uit zijn essayistische werk geeft een beeld van hem als autobiograaf, emigrant, analyticus van het antisemitisme, kunst- en natuurliefhebber, schrijver en psychoanalyticus. Hans Keilson aan het woord over door hem bewonderde schrijvers, over assimilatie, Jodenhaat en de Holocaust, over de trauma’s van de kinderen die terugkeerden uit de kampen, en over het leven in Nederland.

Naast zijn wereldberoemde romans schreef psychiater en schrijver Hans Keilson essays. Deze zijn persoonlijk van karakter en helder geschreven. Hij  schrijft over de ambivalente structuur en het zelfdestructieve karakter van de haat, gedachten die de grondslag vormden van zijn roman In de ban van de tegenstander. Tijdens de oorlog was hij zijn tijd ver vooruit met zijn bedenkingen over de bombardementen op de Duitse steden. Aangrijpend is zijn relaas over de jongen die als enige van zijn familie terugkeerde uit Bergen-Belsen, met wie hij een nieuwe taal moest zien te vinden om over diens ervaringen te kunnen praten. Aanstekelijk schrijft hij over de Nederlandse cultuur, over stamppot en Bols, over het leren van de taal aan de hand van voetbalverslagen op de radio en over de schoonheid van het Friese landschap.

Volgens Keilson kunnen fictie en non-fictie, kunst en leven, taal en werkelijkheid niet zonder elkaar, maar moeten ze op elkaar inwerken en elkaar inspireren. Deze essays tonen dan ook net als de romans het fenomenale inlevingsvermogen en de ongeëvenaarde denkkracht van de schrijver wiens werk tegenwoordig tot het beste van de wereldliteratuur gerekend wordt.

De selectie van de stukken is door de auteur zelf gemaakt, samen met vertaler en publicist Piet de Moor, die ook de inleiding verzorgde.

Liever Holland dan heimwee

Uitgaven

– Liever Holland dan heimwee. Gedachten en herinneringen. – geselecteerd door Hans Keilson en Piet de Moor. – vertaling [Duits-Nederlands] en inleiding door Piet de Moor. – Amsterdam: Van Gennep, 2012.

Oorspronkelijke teksten in Werke in zwei Bänden, hg. von Heinrich Detering und Gerhard Kurz. Frankfurt am Main: S. Fischer Verlag, 2005. – Band 2: Gedichte und Essays.

Recensies

– Wil Rouleaux: ‘De ander, de eeuwige zondebok’. In: NRC Handelsblad 30 maart 2012.

– Gerry van der List: ‘Ook in essays wil Hans Keilson scherven lijmen’. In: Elsevier 31 maart 2012.

– Ranne Hovius: ‘Het machteloze zwijgen van de therapeut’. In: de Volkskrant 14 april 2012.