1944 Diary Hans Keilson

Dagboek 1944

Een schlemiel met vrouw en kind’ noemt Hans Keilson zichzelf. Ondergedoken in Delft met een vals paspoort op naam van dr. van der Linden raakt Hans Keilson in een diepe crisis. Hij twijfelt over zijn toekomst. Moet hij schrijver worden of arts? Hij heeft een intense relatie met de ook ondergedoken Hanna, die zijn creativiteit doet opbloeien. Maar in Bussum is Gertrud met hun dochtertje Barbara.

De latere psychiater is al goed zichtbaar in dit dagboek. Keilson is een scherp waarnemer van zichzelf en van de mensen om hem heen. Met veel mededogen beschrijft hij – ook in de gedichten die hij in deze periode maakt – de situaties en de ervaringen van zijn lotgenoten. Voor zichzelf is hij daarentegen streng en onverbiddelijk. Hij wil zich zo ‘onopgesmukt’ mogelijk vertonen. Het resultaat is zowel een indrukwekkende getuigenis van het leed dat in de oorlog de Joden werd aangedaan als een fascinerend onderzoek naar de aard en de oprechtheid van de gevoelens van liefde die hij koestert voor de twee vrouwen.

Dagboek 1944. – Ingeleid en van noten voorzien door Marita Keilson-Lauritz. – vertaling [Duits-Nederlands] Hans Driessen. Met een keuze van 10 uit de 46 bijbehorende sonnetten, vertaald door Jos Versteegen. – Amsterdam: Van Gennep, 2014.
Het dagboek werd ook in het Engels vertaald, inclusief de 45 bijbehorende sonnetten.

Uitgaven

Het dagboek werd ook in het Engels vertaald, inclusief de 45 bijbehorende sonnetten.
Tagebuch 1944 und 46 Sonette. Herausgegeben von Marita Keilson-Lauritz. – Mit einem Nachwort von Heinrich Detering. – Frankfurt am Main: S. Fischer, 2014.
Met voorwoord en commentaar van Marita Keilson-Lauritz; met (namen)register).

Recensies

  • Redactie: ‘Een joodsch dichter: Alexander Kailand’. In: De Gemeenschap 149(1938), pp. 119-121.
  • Janita Monna: ‘“Klaar voor de zeis” en toch verliefd. Keilslon dicht in gedragen taal als om de gevoelens de baas te blijven.’ In: Trouw, 8 oktober 2016.
  • Maria Barnas: ‘Sonnetten van Keilson, pas na zijn dood ontdekt.’ de Volkskrant za 22 oktober 2016, bijlage ‘Sir Edmund’ (Boeken). [Korte recensie, geeft 3 van 5
    sterren].